Ciasto francuskie z kapustą, mięsem i grzybami

Dominika
Obiad
21.12.2015 19:48
Ciasto francuskie z kapustą, mięsem i grzybami

Składniki Ilość: ok. 8 porcji ok. 850 g kapusty kiszonej ok. 850 g karczku lub łopatki wieprzowej 200 g pieczarek 20 g suszonych grzybów 1 cebula 2 ciasta francuskie (każde po 375 g) 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka cukru 2 łyżeczki pieprzu ziołowego Można z kapusty ułożyć rulonik na środku ciasta albo najlepiej farsz rozsmarować na całej powierzchni ciasta, pozostawiając jedynie suche brzegi. Tak przygotowane rulony położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec przez około 30 minut w 200⁰C. Drobno je posiekać i wraz z suszonymi grzybami wrzucić na patelnię, na rozgrzany olej. Przekroić oba w poprzek na pół i na każdą część wyłożyć po 1/4 farszu. Farsz można zrobić już dzień lub dwa wcześniej i trzymać w lodówce, dzięki czemu w same Święta będziemy mieć mniej pracy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika kroić je pod lekkim skosem i podawać najlepiej z czerwonym barszczem. Rolada z ciasta francuskiego z farszem z kapusty, mięsa i grzybów. Zagotować w garnku wodę i obgotować w niej mięso przez około 7 minut. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez ok. 40 minut. Warto przygotować też trochę więcej czerwonego barszczu na Święta i podać go właśnie do tego dania, w osobnym kubeczku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/ciasto-francuskie-z-kapusta-miesem-i-grzybami/