Masa I: - 60 g masła - 1/4 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego - 1 szklanka cukru pudru - 80 g masła orzechowego - 90 g białych pianek marshmallows - 200 g prażonych orzeszków ziemnych Masło rozpuścić w większym rondlu. Na warstwę czekolady: - 150 g czekolady deserowej - 1/3 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Masa II: - 1 puszka masy kajmakowej - 150 g masła - 400 g prażonych orzeszków ziemnych Kajmak wraz z masłem mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż rozpuści się masło i powstanie jednolita masa. Na cisto: - 700 g mąki - 130 g masła lub dobrej margaryny - 250 g cukru - 4 łyżki mleka - 2 łyżki płynnego miodu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 jajka Polewa: - 150 g czekolady deserowej - 1/3 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Karmelizowane orzeszki: - 2 łyżki wody - 3/4 szklanki cukru - 200 g prażonych orzeszków ziemnych Na niewielkiej patelni (nie teflonowej!) lub w garnuszku z grubym dnem umieścić cukier i wodę. Pierwszy blat nasączyć ponczem, a następnie rozprowadzić na nim czekoladę i włożyć do lodówki, aż czekolada zastygnie (około 15 minut). Na poncz: - 3 łyżki wódki - 250 ml wody Wodę z wódką wymieszać. Każdą owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Uwaga:Ciasto miodowe można upiec kilka dni wcześniej i owinąć folią, ponieważ należy do ciast mięknących i nie trzeba będzie tak obficie nasączać. Najpierw cukier przybierze formę płynną, następnie zmieni się w dość twarde grudki. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem i nasączyć. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając. Całość przelać na przygotowany arkusz papieru do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.