Na marynatę 100 g wody 1 płaska łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu 1 płaska łyżeczka cukru 18 g soli himalajskiej 2 szczypty pieprzu 2 duże ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Przygotowanie 1/3 filetów z kurczaka przełożyć do misy blendera i posiekać. Jeśli nie macie szynkowaru, a lubicie mieć codziennie w lodówce zapas szynki do kanapek, to polecam kupić lub chociaż zapoznać się z poniższym procesem, a może się skusicie też taką szynkę zrobić ;) W szynkowarze można też przygotować szynkę wieprzową, pasztet albo inne cuda, ale przyznaję się, że polubiwszy szynkę drobiową z niego, nic innego jeszcze nie próbowałam zrobić... Składniki Ilość: prawie 1 kg szynki drobiowej ok. 1200 g filetów z kurczaka (po oczyszczeniu go, musimy uzyskać 1 kg mięsa) W trakcie można zmniejszać lub zwiększać, tudzież całkowicie wyłączać palnik z gazem, ważne jest aby temperatura wynosiła około 80⁰C. Mięso mieszać w robocie przez 10 minut lub ręcznie przez około 20 minut. Od tamtej pory naprawdę mało kiedy zdarza mi się kupować szynkę drobiową w sklepie. W misie robota kuchennego umieścić posiekane mięso oraz to pokrojone w kostkę i dodać marynatę. 2/3 mięsa pokroić w małą kostkę około 2 x 2 cm. Znamy dokładny skład naszej szynki, toteż na pewno jest zdrowsza, jeśli tylko użyjemy mięsa dobrej jakości. Od tego czasu dusimy szynkę drobiową przez 2 godziny, cały czas utrzymując mniej więcej tę temperaturę. Następnie partiami przekładać mięso to szynkowaru, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego mięsa, na przykład tłuczkiem do mięsa. Chłodny szynkowar z szynką można wstawić do lodówki w celu całkowitego ostudzenia.