Snikers

Agnieszka
Ciasta
20.02.2016 22:25
Snikers

Składniki

Składniki ciasta:

60 dag mąki

3/4 szkl. cukru

20 dag margaryny

2 jajka

2 żółtka

3 łyżki mleka

3 łyżki miodu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 op. cukru waniliowego

Składniki na polewę orzechową:

12 dag margaryny

20 dag posiekanych orzechów włoskich

4 łyżki cukru

2 łyżki miodu

Składniki na masę budyniową:

opakowanie budyniu smietankowego

1,5 szkl. mleka

2 łyżki cukru

10 dag masła

Dodatkowo:

puszka mleka skondensowanego słodzonego

Przepis

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przesiać przez sito na stolnicę. Posiekać z margaryną.

Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części.

Trzy formy 20x30 cm wysmarowane tłuszczem i wyłożone papierem wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec jak pozostałe (ok 20 min w 180 st. C).

Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć mikserem i dodawać stopniowo budyń.

Układać warstwami: ciasto miodowe - masa budyniowa - ciasto miodowe - mleko skondensowane - ciasto miodowe z polewą orzechową