Składniki
Składniki ciasta:
60 dag mąki
3/4 szkl. cukru
20 dag margaryny
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 op. cukru waniliowego
Składniki na polewę orzechową:
12 dag margaryny
20 dag posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
Składniki na masę budyniową:
opakowanie budyniu smietankowego
1,5 szkl. mleka
2 łyżki cukru
10 dag masła
Dodatkowo:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
Przepis
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przesiać przez sito na stolnicę. Posiekać z margaryną.
Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części.
Trzy formy 20x30 cm wysmarowane tłuszczem i wyłożone papierem wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec jak pozostałe (ok 20 min w 180 st. C).
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć mikserem i dodawać stopniowo budyń.
Układać warstwami: ciasto miodowe - masa budyniowa - ciasto miodowe - mleko skondensowane - ciasto miodowe z polewą orzechową