Zupa krem z pomidorów wszelakich

Marta
Zupy
16.02.2016 7:43
Zupa krem z pomidorów wszelakich

Składniki: - 5 suszonych pomidorów + 2 łyżki zalewy - 2 duże pomidory malinowe - 2 duże pomidory śliwkowe - 1 duża marchew - 1 mała pietruszka - kawałek bulwy selera - 1 mały por - 2 listki laurowe - 2 ząbki czosnku - 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki oliwy z oliwek - cukier, sól i pieprz do smaku + do podania: natka pietruszki i groszek ptysiowy Warzywa umyłam, obrałam i pokroiłam (marchew, pietruszkę i selera w mniejsze kawałki, pozostałe warzywa w większe). Całość zmiksowałam na gładki krem, a następnie przetarłam przez gęste sito- w ten sposób pozbyłam się resztek niezmiksowanych skórek i ziaren z pomidora (w razie potrzeby można go nieco rozrzedzić wodą, należy wtedy ponownie zagotować zupę). W teflonowym garnku rozgrzałam oliwę z oliwek po czym wrzuciłam do niego wszystkie warzywa wraz z suszonymi pomidorami i zalewą oraz listkami laurowymi. Zawartość garnka zalałam litrem wody i dusiłam na wolnym ogniu przez ok. 20-25 minut, kilka minut przed końcem duszenia dodałam koncentrat pomidorowy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://taste-eat.blogspot.com/2016/02/zupa-krem-z-pomidorow-wszelakich.html