Szybkie owsiane kuleczki

Ana
Desery
14.02.2016 11:05
Szybkie owsiane kuleczki
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

- 1/2 kostki masła,

- 5-6 łyżek brązowego cukru (lub więcej do smaku),

- 6 łyżek wody,

- 4-5 łyżek kakao,

- ok. 200 g płatków owsianych (górskich),

- 1 łyżka Amaretto,

- garstka rozdrobnionych migdałów (bez skórki).

Przepis

Masło z wodą gotujemy na małym ogniu. Dodajemy cukier, na koniec kakao. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (np. końcówką do ubijania jajek). Próbujemy, ewentualnie dodajemy wody, aby rozrzedzić, bądź dosładzamy. Dodajemy 1 łyżkę Amaretto. Polewa powinna być dość gęsta, ale bez grudek. Na koniec dodajemy płatki owsiane, oraz orzechy. Mieszamy, aż wszystkie płatki pokryją się polewą. Następnie zdejmujemy z palnika. Chwilę przestudzamy. Tworzymy kulki, dość mocno ściskając (gniotąc w ręce) - wielkości Raffaello. Każdą kuleczkę włożyłam w mini papilotki. Pyszności :)