Sushi na Walentynkową kolację

Małgorzata
Przekąski
14.02.2016 12:34
Sushi na Walentynkową kolację

Oczywiscie możemy szaleć z dodatkami - tu tylko propozycja :) SKŁADNIKI 4 płaty nori 250g ryżu do sushi ocet ryżowy cukier, sól sos sojowy 1 ogórek 1/2 papryki czerwonej 1/2 awokado kilka paluszków krabowych - surimi 75 g łososia wędzonego szczypiorek serek śmietankowy kanapkowy wasabi, imbir marynowany opcjonalnie czarny sezam mata bambusowa szklanka/miseczka zimnej wody PRZYGOTOWANIE Łososia - jeśli jest w plastrach - na cienkie paseczki, jeśli w kawałku na wąskie pasy. Nori kładziemy na macie bambusowej błyszczącą stroną w dół. U nas 3 wersje futomaków: 1 - łosoś wędzony + ogórek + szczypiorek 2- łosoś + papryka + ogórek 3 - serek kanapkowy + surimi + awokado + szczypiorek (na ryży rozprowadzamy pasek serka i kładziemy resztę składników) Z pomocą maty bambusowej zwijamy i dociskamy roladkę - instrukcja na poniższym filmiku - oczywiście w wykonaniu córy :) Ostrym nożem przecinami gotowe roladki na pół. Do sushi podajemy sos sojowy do maczania, wasabi - jeśli ktoś lubi na ostro oraz marynowany imbir do oczyszczania kubków smakowych między różnymi kawałkami. i w wykonaniu mojej 14-letniej córki :) Futomaki to bardzo popularne maki w Japonii i Korei. Otrzymujemy więc 10 kawałków z każdej roladki, czyli około 40 kawałków z podanych składników. Są to cienkie (1-2cm) wygodne w jedzeniu krążki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/09/sushi-futomaki.html