- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy (ok. 250 g),
- 3 łyżeczki pasty Tahini (bądź 50 g zmielonego białego sezamu),
- 1 ząbek czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- odrobina zimnej wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji),
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przepis
Ciecierzyce odsączamy z wody (wodę pozostawiamy do innego wykorzystania np. na mus czekoladowy przepis tutaj). Wszystkie składniki przekładamy do blendera, miksujemy. Dodajemy sok 1 łyżkę oliwy z oliwek, sok z cytryny, oraz wodę - do uzyskania bardziej rzadkiej konsystencji hummusu. Po uzyskaniu jednolitej masy, przyprawiamy do smaku. Na górę posypujemy ostrą papryką, polewamy 1 łyżką oliwy z oliwek.