Domowy Hummus

Ana
Przekąski
12.02.2016 18:09
Domowy Hummus
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

- 1 puszka ciecierzycy (ok. 250 g),

- 3 łyżeczki pasty Tahini (bądź 50 g zmielonego białego sezamu),

- 1 ząbek czosnku,

- sok z 1/2 cytryny,

- odrobina zimnej wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji),

- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka,

- 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przepis

Ciecierzyce odsączamy z wody (wodę pozostawiamy do innego wykorzystania np. na mus czekoladowy przepis tutaj). Wszystkie składniki przekładamy do blendera, miksujemy. Dodajemy sok 1 łyżkę oliwy z oliwek, sok z cytryny, oraz wodę - do uzyskania bardziej rzadkiej konsystencji hummusu. Po uzyskaniu jednolitej masy, przyprawiamy do smaku. Na górę posypujemy ostrą papryką, polewamy 1 łyżką oliwy z oliwek.