Składniki: (około 30 sztuk) - 1 kg mąki - 4 żółtka - 2 jaja - cukier waniliowy - 115 g cukru - 42 drożdży - 500 ml mleka - 100 g masła - 2 łyżki spirytusu - zapach waniliowy - szczypta soli - marmolada lub powidła - olej do smażenia Masło rozpuścić i zostawić do wystudzenia. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy żółtka, jaja, zapach, cukier, cukier waniliowy oraz stopniowo dodajemy letnie mleko. Drożdże rozrobić z dwoma łyżkami mleka, łyżką cukru i łyżką mąki. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Posypujemy wierzch ciasta, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Mąkę przesiać do dużej miski ze szczyptą soli, dodać rozrobione drożdże i odstawić do wyrośnięcia drożdży.