- Czas gotowania: 4 min
- Czas przygotowania: 110 min
Składniki
80-100 g świeżych drożdży
150 g drobnego cukru
cukier wanilinowy
3 szklanki mleka ciepłego
10-12 żółtek
1 kg mąki
50 ml spirytusu
kostka masła roztopionego
marmolada wieloowocowa
olej do smażenia
cukier puder
Przepis
Do miski wrzucamy pokruszone świeże drożdże, wlewamy podgrzana szklankę mleka, wsypujemy dwie łyżeczki cukru, łyżkę mąki.
Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy 15 minut aż zaczyn zacznie się pienić.
Do zaczynu dodajemy "kogel-mogel"
- utarte żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym.
Wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli.
Wlewamy ciepłe mleko i spirytus.
Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając roztopione i ostudzone masło.
Ciasto wyrabiamy nie dłużej niż 15 minut.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. jedną godzinę.
Posypujemy z góry delikatnie mąką i przykrywamy ściereczką.
Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto rozwałkowujemy na wysokość 1,5 cm.
Szklanką wykrawamy krążki.
Wykrojone kawałki rolujemy w dłoniach na zgrabne kuleczki nakładając do środka troszkę marmolady.
Ponownie odkładamy do wyrośnięcia.
Pączki smażymy w dużym rondlu na głębokim tłuszczu.
Wkładamy je do tłuszczu "brzuszkiem" w dół.
Podczas smażenia patyczkiem obracamy je na drugą stronę.
Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowy ręcznik.
Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!