Pączki luksusowe

Elżbieta
Desery
09.02.2016 19:05
Pączki luksusowe
  • Czas gotowania: 4 min
  • Czas przygotowania: 110 min

Składniki

80-100 g świeżych drożdży

150 g drobnego cukru

cukier wanilinowy

3 szklanki mleka ciepłego

10-12 żółtek

1 kg mąki

50 ml spirytusu

kostka masła roztopionego

marmolada wieloowocowa

olej do smażenia

cukier puder

Przepis

Do miski wrzucamy pokruszone świeże drożdże, wlewamy podgrzana szklankę mleka, wsypujemy dwie łyżeczki cukru, łyżkę mąki.

Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy 15 minut aż zaczyn zacznie się pienić.

Do zaczynu dodajemy "kogel-mogel"

- utarte żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym.

Wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli.

Wlewamy ciepłe mleko i spirytus.

Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając roztopione i ostudzone masło.

Ciasto wyrabiamy nie dłużej niż 15 minut.

Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. jedną godzinę.

Posypujemy z góry delikatnie mąką i przykrywamy ściereczką.

Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.

Ciasto rozwałkowujemy na wysokość 1,5 cm.

Szklanką wykrawamy krążki.

Wykrojone kawałki rolujemy w dłoniach na zgrabne kuleczki nakładając do środka troszkę marmolady.

Ponownie odkładamy do wyrośnięcia.

Pączki smażymy w dużym rondlu na głębokim tłuszczu.

Wkładamy je do tłuszczu "brzuszkiem" w dół.

Podczas smażenia patyczkiem obracamy je na drugą stronę.

Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowy ręcznik.

Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!