Składniki: - szyja z indyka - marchewka - pietruszka - spora cebula - 2 ząbki czosnku - 5 ziemniaków - małe opakowanie śmietany 12% - natka pietruszki - sól, pieprz czarny mielony, maggi, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu kolorowego, 2 kostki rosołowe - ok 10 średnich, suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki) Do dużego garnka wlać 3 litry wody, włożyć indyka, grzyby, cebulę z patelni, czosnek, kostki rosołowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy i liście laurowe. Posiekać czosnek, pietruszkę i marchew pokroić w plasterki, lekko odciśnięte grzyby pokroić w dużą kostkę. Przygotowywanie zupy należy rozpocząć przynajmniej 6 godzin wcześniej, od namoczenia grzybów w niewielkiej ilości wody (takiej, by pokryła wszystkie grzyby).