SKŁADNIKI: (8-10 sztuk) 1 1/4 szklanki mąki 1 1/4 szklanka maślanki 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki oliwy lub roztopionego masła 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli SPOSÓB WYKONANIA: Wszystkie składniki wsyp/wlej do miski i dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki rózgowej lub miksera, aż będą miały jednolitą konsystencję gęstej śmietany. 2. Początkowo IHOP była małą naleśnikarnią, w której serwowano śniadaniowe dania inspirowane przepisami z różnych krajów, jednak z czasem Amerykanie tak pokochali smak puchatych naleśników i rodzinną atmosferę tego miejsca, że dziś IHOP ma ponad 1500 lokali w całym USA. Przepis poniżej znalazłam TU i podobno wychodzą z niego naleśniki takie jak te oryginalne amerykańskie serwowane w najpopularniejszej naleśnikarni w USA, czyli International House of Pancakes (IHOP). Jeśli masz patelnie z powłoką nieprzywiaralną nie jest konieczne dodawanie do smażenia żadnego tłuszczu, w innym wypadku rozsmaruj na patelni kilka kropel oleju za pomocą ręcznika papierowego. Omlety, naleśniki razowe, placuszki z jabłkami, owsianka z owocami – to moje ulubione śniadania, bo skutecznie dodają sił i wprowadzają mnie w dobry nastrój. Poza tym ważne jest urozmaicenie w jadłospisie śniadaniowym, bo nawet najzdrowsza owsianka, czy pyszne pancakes`y jedzone codziennie, nie wyjdą nam na zdrowie. IHOP to obecnie najpopularniejsza sieć, która specjalizuje się w serwowaniu pancakes, a którą w 1958 r. założyli na przedmieściach Los Angeles Al i Jerry Lapin.