Tak na prawdę przepis babci jest mieszanką przepisów na żurek i barszcz biały, albowiem tradycyjny zakwas na żur lub żurek przygotowuje się na bazie mąki żytniej razowej, na biały barszcz z kolei na bazie mąki pszennej razowej. SKŁADNIKI: 2 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000) 2 łyżki mąki pszennej (typ 2000 lub 1850) 3 duże ząbki czosnku skórka chleba razowego (najlepiej pszenno-żytniego) / łyżka lub dwie soku z kiszonych ogórków lub kapusty 3-4 ziarenka ziela angielskiego i 2 listki laurowe SPOSÓB WYKONANIA: 1. PORADY: Produkcje zakwasu można przyśpieszyć dodając do butelki czy słoikiem ze składnikami na zakwas łyżkę soku z kiszonych ogórków, kapusty kiszonej, skórkę z chleba na zakwasie lub samego zakwasu (jeśli mamy odrobinę z poprzedniej produkcji). Jeśli chcemy przyśpieszyć fermentację dodajemy łyżkę zakwasu na chleb lub łyżkę soku z kiszonych ogórków. Nie będzie w tym chyba nic zaskakującego jeśli napiszę, że zakwas w moim rodzinnym domu był przygotowany przez babcię. Takiego w którym pływa święcone jajo i biała kiełbasa, a na zagrychę w koszyczku czeka kromka chleba ze święconki. Słoik przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i pozostawiamy na blacie przez około 5 dni w ciepłym miejscu.