Przekąski

Śledzie z pomarańczami, rukolą i orzechami

kardamonovy

Feb. 8, 2016, 8:44 a.m.

Śledzie z pomarańczami, rukolą i orzechami

Składniki

4 filety śledziowe a'la matjas

2 pomarańcze

1 czerwona cebula

garść rukoli

1 łyżka orzechów nerkowca

1 łyżka słupków migdałów

sok z całej cytryny

2 łyżki oliwy extra virgin

pieprz

Przepis

Śledzie moczymy jakieś 2 godziny w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Na tym etapie polecam ich spróbować. Jeżeli są nadal dla Was za słone, to sru z powrotem do namoczenia. Po tej operacji, śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze paski. Cebulę kroimy w półplasterki i przelewamy na sitku wrzątkiem. Pomarańcze obieramy ze skóry, najlepiej nożem, w taki sposób żeby nie pozostała na nich biała błona. Później je filetujemy - wycinamy kawałki owoców między błonami. Orzechy i migdały chwilę prażymy na suchej patelni. Śledzie mieszamy w pomarańczami i cebulą. Dodajemy do tego świeżo mielony pieprz, sok z cytryny i oliwę. Wkładamy wszystko do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Przed podaniem, posypujemy orzechami i liśćmi rukoli. Można też spróbować od razu wszystko wymieszać, ale myślę ze orzechy niepotrzebnie nasiąkną sokami, a rukola po prostu zwiędnie. Co do orzechów, to też nie musicie ściśle się trzymać mojej propozycji, dodajcie takie orzechy, jakie akurat macie pod ręką.