- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
dwa całe pstrągi
- cukinia
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryka(najlepiej żółta)
- 250 g pomidorków koktajlowych
- pół cytryny
- sól, pieprz, cukier ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół śródziemnomorskich)
- oliwa do smażenia
Przepis
Pstrągi dokładnie umyć, jeżeli jest potrzeba, oczyścić z łusek, oprószyć solą, pieprzem i skropić obficie sokiem z cytryny (pamiętamy, aby przyprawić rybę także od środka). Przyprawioną rybę odstawić na bok. W tym czasie pokroić warzywa, cebulę i czosnek drobno posiekać i jako pierwsze wrzucić na patelnię, następnie dodać pokrojona w kostkę paprykę, dusić kilka minut pod przykryciem. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojoną w grubą kostkę cukinię, dusić razem do miękkości. Na koniec dodać pokrojone na pół pomidorki, przyprawić łyżeczką cukru, solą, pieprzem i ziołami wg uznania.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, rybę skropić oliwą z oliwek i piec na ruszcie ok 15 minut. Gotową rybę podawać z ciepłą sałatką.