Pieczony pstrąg z sałatką na ciepło

Marta
Fit
04.02.2016 21:42
Pieczony pstrąg z sałatką na ciepło
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

dwa całe pstrągi

- cukinia

- cebula

- 2 ząbki czosnku

- papryka(najlepiej żółta)

- 250 g pomidorków koktajlowych

- pół cytryny

- sól, pieprz, cukier ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół śródziemnomorskich)

- oliwa do smażenia

Przepis

Pstrągi dokładnie umyć, jeżeli jest potrzeba, oczyścić z łusek, oprószyć solą, pieprzem i skropić obficie sokiem z cytryny (pamiętamy, aby przyprawić rybę także od środka). Przyprawioną rybę odstawić na bok. W tym czasie pokroić warzywa, cebulę i czosnek drobno posiekać i jako pierwsze wrzucić na patelnię, następnie dodać pokrojona w kostkę paprykę, dusić kilka minut pod przykryciem. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojoną w grubą kostkę cukinię, dusić razem do miękkości. Na koniec dodać pokrojone na pół pomidorki, przyprawić łyżeczką cukru, solą, pieprzem i ziołami wg uznania.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, rybę skropić oliwą z oliwek i piec na ruszcie ok 15 minut. Gotową rybę podawać z ciepłą sałatką.