Potrawka z kurczka – Chicken fricassee

Beata
Obiad
20.12.2014 17:30
Potrawka z kurczka – Chicken fricassee

Przepis

Składniki:

ryż (ilość ile kto zje)

1 marchewka

pęczek koperku

mięso z kurczaka (ja dodałam ten ugotowany w barszczu po ukraińsku)

2 łyżki mąki

szklanka bulionu

4 łyżki groszku z puszki

2 łyżki masła

Ryż ugotować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Koperek posiekać.

Udka z kurczaka obrać z mięsa.

Na patelni rozpuścić masło. Zasmażyć 2 łyżki mąki cały czas mieszając by nie zrobiły się grudki. Dolać bulion nadal mieszając. Jak sos ma odpowiednia konsystencję wrzucamy kurczaka i chwilę gotujemy. Na koniec dokładamy groszek.

Marchew podsmażamy na patelni, aż zmięknie. Dorzucamy ugotowany ryż i koperek. Mieszamy.

Gotowe!