Ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej typ 650 2 łyżki oliwy z oliwek EV 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1 łyżeczka suszonych drożdży 15 g cukru 22 g soli morskiej niecała szklanka letniej wody Dodatki: 8 połówek posiekanych suszonych pomidorów suszonych pomidorów posiekane igiełki z jeden długiej gałązki rozmarynu ( dała 2 razy tyle) 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki 70 g grubo startego parmezanu + 2 łyżki Wykonanie: W tym tygodniu w cyklu Wypiekanie na śniadanie naszym wyzwaniem były parmezanowe paluchy drożdżowe z suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem pieczone w poznańskiej Insulina . 7 godzin na 4 duże paluchy Składniki Zaczyn: 100 g mąki pszennej typ 650 150 g wody szczypta suszonych drożdży Ciasto dzielimy na 4 części, Każdą rolujemy formując paluchy, Moje paluchy ułożyłam na foremkach do bagietki. Jeśli ich nie macie połóżcie paluchy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w odstępach 4 cm. Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy co najmniej na 5 godzin. Ciasto przekładamy na omączony blat, odgazowujemy i rozwałkowujemy na prostokąt. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. Wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, ręcznie przez 15 minut, mikserem przez 10.