Szwedzkie klopsiki

kardamonovy
Obiad
02.02.2016 10:13
Szwedzkie klopsiki

Składniki

garść świeżych poszatkowanych ziół (koperek, natka, szczypiorek)

300 g mielonej wołowiny

300 g mielonej wieprzowiny

1 jajko

100 ml mleka

75 g bułki tartej

100 ml śmietany 30%

150 ml wody

sok z połowy cytryny

2 łyżki dżemu porzeczkowego

1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

sól

pieprz

olej rzepakowy

Przepis

Mięso, zioła, jajko, mleko, bułkę tartą i ziele angielskie dokładnie mieszamy w misce. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie, formujemy z mięsa niewielkiej wielkości klopsiki i obsmażamy na małym ogniu do zrumienienia (około 10-15 minut). Klopsiki przekładamy na talerz, z patelni pozbywamy się tłuszczu ze smażenia, wlewamy na nią sok z cytryny, śmietanę i wodę. Dokładamy dżem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do zredukowania płynu, sos musi być kremowy i nie za gęsty. Na patelnię dodajemy klopsiki, chwilę je gotujemy, posypujemy koperkiem. Podajemy z puree ziemniaczanym.

Przepis z książki Jamiego Olivera.