Przepis
Składniki na sałatkę:
dwie gruszki
rukola
sałata lodowa / mix dowolnych sałat
garść orzechów włoskich / pistacjowych
kawałek sera pleśniowego np.gorgonzola
Składniki na sos:
łyżka masła
odrobina oliwy z oliwek
łyżka musztardy dijon
łyżka miodu
2-3 łyżki octu balsamicznego
Masło rozpuścić na patelni.
Dodać musztardę, miód i oliwę z oliwek.
Do sosu włożyć pokrojone gruszki.
W trakcie smażenia gruszki stopniowo będą się karmelizowały i nasączały sosem.
Dodać ocet balsamiczny, który przełamał słodko-ostry smak sosu.
Orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałki a następnie wsypać na patelnie.
Do miski wsypać sałatę i rukolę.
Ułożyć na nich chrupiące plasterki gruszki i kawałki sera.
Całość polałam sosem z orzechami.
Można dodać równiez bekon ( wcześniej podsmażony).