- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 80 min
Składniki
-1 kg piersi z indyka,
-woreczek ugotowanej kaszy gryczanej,
-500 g pieczarek,
-cebula,
-jedno jajko,
-łyżka masła,
-olej,
-sól, pieprz,
-tymianek suszony,
-skórka i sok z połowy cytryny,
-słodka papryka w proszku.
Przepis
Indyka mocno rozbijamy kuchennym młotkiem na kształt prostokąta, przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, sokiem i startą skórką z cytryny z obu stron. Ostawiamy do lodówki na godzinę, a najlepiej na noc.
Pieczarki gotujemy w osolonej wodzie, odstawiamy żeby obciekły i wystygły. Siekamy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Do garnka z zeszkloną cebulą dodajemy pieczarki, kaszę, odparowujemy wodę i dodajemy jeszcze jajko, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Farsz rozkładamy na mięsie i zwijamy ścisło w roladę. Jeśli się nie trzyma, związujemy nitką. Jest to zadanie dla wprawionych kucharzy, można też poprosić kogoś o pomoc.
Wkładamy roladę do brytfanki, polewamy odrobiną oleju i posypujemy słodką papryką.
Brytfannę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 min pod przykryciem.
Następnie odkrywamy naszą roladę, polewamy ją sosem, który wytworzył się podczas pieczenia i zostawiamy jeszcze w piecu na 15 min bez przykrycia żeby rolada uzyskała piękny, złoty kolor.
Kroimy gdy już lekko ostygnie.
Podajemy ze świeżą sałatą, roszponką, rukolą lub gotowanymi warzywami.