Oto dopracowana w najdrobniejszych szczegółach receptura idealna!! Składniki: (porcja na 1 keksówkę o długości 25 cm) 300 g mąki pszennej 200 g maki żytniej 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki otrębów pszennych 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli jajko do posmarowania wierzchu Przygotowanie : Do małego kubeczka wsyp łyżkę mąki, dodaj 2-3 łyżki ciepłej wody, drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Gotowe podziel na dwie części i przełóż do wysmarowanych tłuszczem keksówek (można użyć także papieru do pieczenia i wtedy blaszek nie musimy już tłuścić). Wyrośnięte chleby piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200 C przez godzinę.