Kurczak po meksykańsku

kardamonovy
Obiad
27.01.2016 16:28
Kurczak po meksykańsku

Składniki

8 podudzi z kurczaka

3 łyżki mąki

1 łyżeczka chili w proszku (lub więcej)

pół kostki masła

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka octu winnego

2 łyżki powideł śliwkowych

4 łyżki ketchupu

1 szklanka wody

1 liść laurowy

sól

olej rzepakowy

Przepis

Kurczaka solimy, obtaczamy w mące wymieszanej z chili i smażymy na oleju na złoty kolor. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i liść laurowy, smażymy. Po około 3 minutach dolewamy do cebuli ocet, wodę, dodajemy ketchup, powidła, doprawiamy solą i gotujemy około 2 minuty. Podsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia ściągamy folię i podpiekamy całość dodatkowo jakieś 20 minut.