Bakłażany faszerowane kuskusem

kardamonovy
Obiad
27.01.2016 9:41
Bakłażany faszerowane kuskusem

Składniki

3 średnie bakłażany

150 g kaszy kuskus

pół opakowania fety

1 cebula

2 ząbki czosnku

pół pęczka natki pietruszki

łyżka przyprawy Za'atar

sól

pieprz

olej rzepakowy

oliwa extra virgin (opcjonalnie)

Przepis

Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż i nakłuwamy nożem (tak, żeby nie przeciąć skórki). Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia, bakłażan musi być miękki. W międzyczasie kuskus robimy wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i chwilę smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Miękkie bakłażany wydrążamy. Miąższ kroimy w mniejsze kawałki i mieszamy z cebulą, czosnkiem, kuskusem i poszatkowaną natką, doprawiamy solą i pieprzem. Tą mieszanką faszerujemy bakłażany i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach około 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy Za'atarem i fetą. Polecam podać do tego gęsty jogurt naturalny.