Składniki
3 średnie bakłażany
150 g kaszy kuskus
pół opakowania fety
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
łyżka przyprawy Za'atar
sól
pieprz
olej rzepakowy
oliwa extra virgin (opcjonalnie)
Przepis
Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż i nakłuwamy nożem (tak, żeby nie przeciąć skórki). Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia, bakłażan musi być miękki. W międzyczasie kuskus robimy wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i chwilę smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Miękkie bakłażany wydrążamy. Miąższ kroimy w mniejsze kawałki i mieszamy z cebulą, czosnkiem, kuskusem i poszatkowaną natką, doprawiamy solą i pieprzem. Tą mieszanką faszerujemy bakłażany i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach około 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy Za'atarem i fetą. Polecam podać do tego gęsty jogurt naturalny.