Kurczak z ryżem po meksykańsku

Małgorzata
Obiad
04.07.2016 10:25
Kurczak z ryżem po meksykańsku

Składniki

Składniki

600 g filetów z kurczaka

150 g ryżu

250 ml wody

1 duża cebula

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 papryczka chili

2 ząbki czosnku

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszki kukurydzy

1 puszka pomidorów pelati

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki cukru

1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

pieprz czarny

olej

sól

Przepis

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wrzucamy kurczaka i smażymy. Gotowego kurczaka odstawiamy na bok. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. Paprykę zieloną i czerwoną myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Papryczkę chili drobno siekamy.

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebula się zeszkli. Do cebuli dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy wszystkie papryki. Całość smażymy jeszcze chwilkę, aż papryka zmięknie. Do warzyw dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka, wodę, pomidory i koncentrat.

Mieszamy i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy około 15 -20 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę z puszki. Do gotowego sosu dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki.