Składniki na pulpeciki: olej do smażenia 1 cebula, drobno posiekana 1 mała marchewka, starta na małych oczkach 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku, odsączona 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz mąka do obtaczania pulpecików Dodatkowo: 2 ząbki czosnku w łupinkach 2 suszone grzybki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Podczas ostatniej partii smażenia, na patelnię wrzucamy także ząbki czosnku w łupinkach, które też przekładamy do garnka. Wlewamy tyle wody, żeby przykryła wszystko, stawiamy na ogniu i gotujemy bez przykrycia 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Cebulkę smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, aż zmięknie. 3. Na patelni ze smażenia cebulki rozgrzewamy 3 łyżki oleju. W misce mieszamy podsmażoną cebulkę i marchewkę, mięso, odsączoną bułkę, jajko, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Doprawiamy solą i pieprzem, z powrotem umieszczamy w nim pulpeciki. Do garnka z pulpecikami wkładamy suszone grzybki, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy przez 7 minut na najwyższym ogniu.