Wartość odżywcza frytek z jednego ziemniaka (ok. 250g): - Energia: 259 kcal - Białko: 4 g - Tłuszcz: 5 g - Węglowodany: 43 g - Błonnik pokarmowy: g - Cholesterol: mg Pieczone frytki z batatów są dobrym źródłem: - Składników mineralnych: potasu, żelaza, cynku; - Witamin:A (mega dużo!), E, B1, B2, B6; Paprykę zmiksowałam z awokado i doprawiłam do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, ostrą papryką i solą. Przy okazji pieczenia batatów upiekłam pół czerwonej papryki i zdjęłam z niej skórkę. - Frytki wyrzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2015/03/pieczone-frytki-z-batatow.html