W końcu większość czasu to oczekiwanie aż zapiekanka się upiecze, a wtedy możecie zrobić mnóstwo innych rzeczy ;) Składniki na jedną porcję: - Ziemniaki - 2 - 3 sztuki - Cukinia - 1/2 sztuki - Brokuły - szklanka - Czerwona papryka - 1/3 sztuki - Ser żółty - plaster (30g) - Jajo - sztuka - Olej rzepakowy - łyżka - Posiekany szczypiorek - Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, kminek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano Sposób przygotowania: - Ziemniaki obierz ze skórki i posiekaj w kostkę (jak na zupę). Wartość odżywcza zapiekanki z jajem: - Energia: 527 kcal - Białko: 26 g - Tłuszcz: 24 g - Węglowodany: 51 g - Błonnik pokarmowy: 9 g Zapiekanka z jajem jest dobrym źródłem: - Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku; - Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP - Po tym czasie wyjmij naczynie i dodaj pozostałe warzywa (brokuły podzielone na małe różyczki - nieugotowane, posiekane w kostkę paprykę i cukinię) oraz starty lub drobno posiekany ser. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 10 - 15 minut aż białko jaja się zetnie. - Gotową zapiekankę oprósz posiekanym szczypiorkiem :) Na pierwszy rzut oka przepis wydaje się czasochłonny, jednak nie zrażajcie się tym.