Pieczony camembert z jabłkiem – przepis Składniki: 1 camembert naturalny – najlepiej w opakowaniu bambusowym 1 kwaśne jabłko sok z cytryny łyżeczka pasty z wanilii lub pół laski wanilii świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Z sera ścinamy czapeczkę, czyli górną część sera. Możemy ją skonsumować – nie będzie nam potrzebna Ser zostawiamy w opakowaniu (jeśli jest bambusowe/drewniane, jeśli nie umieszczamy go w małej formie lub patelni, którą można umieścić w piekarniku). Przygotuj pieczony camembert z jabłkiem dla swoich gości lub ukochanej osoby, np. na romantyczną kolację lub Walentynki. Do jabłek, nietypowo, zamiast popularnego cynamonu dodaję wanilię – odrobinę pasty lub pestki z laski wanilii. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy sok z cytryny, świeżo mielony pieprz i wanilię. Do tej pory połączenie słów pieprz i wanilia kojarzyło mi się z programem podróżniczym realizowanym i prowadzonym przez Tony’ego Halika i Elżbietę Dzikowską. Na camembert kładziemy jabłka z przyprawami i wkładamy do piekarnika na kilka minut, aż ser zacznie bulgotać. To połączenie smaków podpatrzyłam w którymś z programów kulinarnych i urzekł mnie od razu.