Dodatkowo: - 1 duże jabłko lub 2 mniejsze - 1 łyżka amaretto - 1 łyżka soku z cytryny - około ½ łyżeczki cynamonu oczywiście można dać mniej lub więcej lub pominąć - na lukier około 1 szklanki cukru pudru + 3 łyżki wody , całość mieszamy Wykonanie: - zaczynamy od pokrojenia w grubą kostkę jabłka, które skrapiamy sokiem z cytryny , następnie dodajemy do niego cynamon oraz amaretto, całość mieszamy i odstawiamy - do miski dodajemy ser twarogowy, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy, następnie dodajemy całe jajka i znowu mieszamy, na koniec do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, całość jeszcze raz ze sobą łączymy - autorka przepisu sugeruje aby dłońmi które są naoliwione formować kulki wielkości orzecha włoskiego do których wkładamy po kostce jabłka. Choć sami zobaczycie, że większość z nich sama w odpowiednim momencie się obróci, jednak trzeba czuwać nad garnkiem - gotowe wyciągamy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczy - zimne pączki można polukrować, posypać cukrem pudrem lub rozpuścić masło, a następnie obtaczać je w cukrze z dodatkiem cynamonu.