Składniki: 1,5 litr wywaru warzywnego 1 średni kalafior 2 średnie ziemniaki 2 cebule 2 ząbki czosnku 75 ml śmietanki kremówki 1 żółtko łyżka masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa 2. Jeśli krem po zblendowaniu okaże się dość gęsty, można dolać wody/wywaru lub zrezygnować z zagęszczania żółtkiem i śmietaną – będzie mniej kalorycznie! Osobiście przepadam za tym warzywem i mogę go jeść na surowo wymieszany z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ugotowany lub w postaci zup. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy lub masła i podsmażamy cebulę aż się zeszkli, a czosnek dorzucamy do zupy. Kiedy wczoraj na świąteczny obiad przygotowałam zupę krem z kalafiora zniknęła w oka mgnieniu. Kalafior mimo tego, że mniej wykwintny niż brokuł czy szparagi doskonale nadaje się na zupę krem. 6. Podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub startym serem. porcji: 4 czas: 40min UWAGI: 1. Jeśli zupa wyjdzie zbyt rzadka, przed dodaniem żółtka ze śmietaną dorzuć jeszcze 2 ziemniaki i ugotuj, a następnie ponownie zblenduj. Pokroiłam w kosteczkę, przełożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam oliwą, posypałam czerwoną papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią i szczyptą soli. Ja podałam zupę z grzankami zrobionymi z czerstwego chleba.