Krem z pieczonego kalafiora

Ewelina
Zupy
21.01.2016 10:18
Krem z pieczonego kalafiora

Zupa-krem z pieczonego kalafiora – przepis Składniki: 1 mały lub połowa dużego kalafiora 1 marchewka 2 pietruszki 3 małe cebulki 1 główka czosnku 2 ziemniaki bulion warzywny lub mięsny sól pieprz oliwa opcjonalnie: mascarpone, grzanki, czarnuszka, zioła do dekoracji, pestki słonecznika/dyni itp. Wykonanie: Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki, warzywa korzeniowe myjemy (nie trzeba obierać jeśli są młode), czosnek kroimy na pół (w poprzek), cebulę obieramy, ziemniaki możemy przekroić na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Wrzuciłam na blaszkę do pieczenia sporo różnych warzyw – kalafior, ziemniaczka, czosnek, cebulkę, marchewki, pietruszki i wszystko upiekłam, a następnie zmiksowałam z gorącym bulionem. Pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 190-200 stopni (uwaga na kalafior, aby się nie przypalił, ma być ładnie zabrązowiony ale nie spalony). Dla dekoracji możemy dodać na wierzch trochę czarnuszki, dowolnych ziół i/lub pestek słonecznika czy dyni. Na patelni robimy grzanki z dowolnego pieczywa (super pasuje ciemne pieczywo) i posypujemy zupę. Warzywa zalewamy gorącym bulionem tylko, aby je przykryć i miksujemy wszystko na krem. Przepyszna, kremowa zupka o intensywnym smaku – idealna na dziś do pracy. Mają taką słodką nutę – to przez cukier, który się w nich karmelizuje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przekaskinaimpreze.pl/zupa-krem-z-pieczonego-kalafiora/