Kurczak Kung Pao

Aleksandra
Obiad
18.02.2016 11:09
Kurczak Kung Pao
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

4 małe/średnie udka z kurczaka

1-2 cm kawałek imbiru

1/3 szklanki orzeszków ziemnych

1 mała papryka

3 cebulki dymki

Sól, pieprz do smaku

Opcjonalnie: 2 papryczki chili (lub więcej, jeśli chcemy aby wypaliło nam buzię :D)

Sos:

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu jabłkowego (lub innego – używamy takiego jaki mamy w domu)

1 łyżka sosu piri-piri albo pasty chili (można dać mniej lub pominąć)

1,5 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki oleju sezamowego

3 łyżki erytrolu w proszku

Przepis

Wykrawamy kości z kurczaka i kroimy go na kawałki wielkości ‘na jednego kęsa’. Nie zdejmujemy z niego skóry! Ona będzie fajnie chrupać po przygotowaniu ;) Takie kęsy kuraka wrzucamy na rozgrzaną patelnię na średni ogień i przyprawiamy, na razie tylko solą, pieprzem i imbirem (oczywiście startym ;)). Smażymy, aż wszystko ładnie zbrązowieje. Zajmie to pewnie około 10-15 minut.

W tym czasie kroimy dymki, chili (jeśli używamy) i paprykę w kawałki – jakie nam się podoba, większe bądź mniejsze. Siekamy też pobieżnie orzeszki ziemne.

Pamiętajmy od czasu do czasu zamieszać kurczaka, żeby się nie przypalił ;)

Pewnie jeszcze mamy chwilę czasu, więc zajmujemy się zrobieniem sosu. Nic prostszego: mieszamy wszystkie składniki na sos ze sobą. Erytrol można zastąpić innym dozwolonym słodzidłem, np. ksylitolem. Ale nieważne jaki, musi być w proszku – zmielony w młynku do kawy etc, żeby połączył się ładnie z resztą składników ;)

Kurczak pewnie jest już ładnie zbrązowiały i chrupiący, czas więc dorzucić do niego warzywa. Przesmażamy wszystko razem przez chwilę i zalewamy wszystko pysznym sosem. Zmniejszamy ogień i pozwalamy wszystkiemu ‘pyrkać’ aż sos zgęstnieje i zrobi się taki lekko kleisty ;)

No i gotowe ;) Podajemy z warzywami albo innym ulubionym dodatkiem – u mnie smażony ‘ryż’ z kalafiora (polecam) :D

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną