Orzechowiec z budyniem – przepis Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 150 g zimnego masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej wierzch: 300 g orzechów włoskich 50 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu masa budyniowa: 4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 300 g miękkiego masła 3 opakowania budyniu śmietankowego Wykonanie: Wykonanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia budyniu. Znakomicie w tym przepisie sprawdzi się ten krem waniliowy jak na kremówki papieskie robiony od początku samodzielnie (bez budyniów w proszku). Drugą część ciasta również wykładamy na blaszce a na wierzch równomiernie rozkładamy orzechy w miodzie. Krem rozkładamy na pierwszym blacie ciasta i przykrywamy go warstwą ciasta z orzechami. Orzechowiec z budyniem to takie ciasto, które nie wiem czemu kojarzy mi się ze świętami. Składniki na ciasto szybko wyrabiamy w misce, aż uzyskamy jednolite elastyczne ciasto. Do wrzącego mleka z cukrem dodajemy mleko z budyniami. Ciasto to w sumie jest dość proste, może lekko pracochłonne, ale warto poświęcić kilka minut. Przepis znalazłam kiedyś w rozpiskach mojej mamy, jakiś wycinek z gazety. Nasz orzechowiec z budyniem chłodzimy w lodówce. Bardzo nam posmakowało to ciasto, więc dzielę się nim z Wami. W misce ucieramy masło i dodajemy do niego po łyżce budyniu. Jest słodkie, ciężkie i ma pyszną chrupiącą warstwę orzechów z miodem.