Składniki: (na blaszkę 24x30) 4 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1-2 łyżki śmietany 3/4 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem. Na polskich sadach powoli zaczynają pojawiać się pierwsze jabłka, tzw letnie, które są o wiele delikatniejsze od tych jesiennych i nie nadają się na dłuższe przechowywanie. Na ciasto wyłóż pokrojone jabłka, zalej ciepłym budyniem i zetrzyj na tarce o grubych oczkach zamrożóną częśc ciasta. Jedną większą do wyłożenia spodu schowaj do lodówki na ok 30 min, a drugą nieco mniejszą do zamrażarki. Dodatkowo: ok. 1 kg jabłek 2 budynie śmietankowe Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plastry. Ale żeby nie było znowu zbyt monotonnie, to dzisiejszą proponujemy nietypowo, bo z budyniem na wodzie! :)