Składniki: ciasto podstawowe drożdżowe 560 g mąki 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 3 łyżeczki cukru farsz 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 pęczek pietruszki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 50 g sera gouda do posypania 1 roztrzepane jajko do posmarowania cista Pieczarki czyścimy i siekamy w drobną kostkę, cebulę również siekamy w kosteczkę i wszystko obsmażamy na na patelni z masłem. Wszystko zawijamy i tniemy w poprzek na grubość ok 2 cm. ( jeżeli lubicie większe paszteciki możecie ciąć na dowolną długość). Rozwałkowany placek przecinamy na pół jak na zdjęciu i wykładamy na niej farsz posypując startym serem. Z każdej części formujemy kulkę i rozwałkowujemy na grubość ok 0,3 cm. Jednak mi to nie przeszkadza i co jakiś czas paszteciki pojawiają się u nas w domu w rożnej odsłonie. W misce najlepiej z zamknięciem (przykrywką) kruszymy drożdże, mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłego mleka.