Składniki Składniki na ciasto 190 ml wody 150 g mąki 75 g masła 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem budyniowy 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 350 ml mleka 100 g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru pudru Ptysie z kremem budyniowym Print Recipe Porcje Czas przygotowania 10 ptysiów 2 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 30 minut 200 ºC Porcje Czas przygotowania 10 ptysiów 2 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 30 minut 200 ºC Ptysie z kremem budyniowym Print Recipe Porcje Czas przygotowania 10 ptysiów 2 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 30 minut 200 ºC Porcje Czas przygotowania 10 ptysiów 2 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 30 minut 200 ºC Podczas gotowania zwrócić uwagę na to aby budyń nie miał grudek oraz aby się nie przypalił. Ponadto 30 g czekolady do dekoracji Porcje: ptysiów Sposób przygotowania Przygotowanie ciasta W rondelku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Po ugotowaniu powierzchnię budyniu dokładnie przykryć folią spożywczą aby na wierzchu nie utworzyła się skorupa. Na sam koniec dobrze jest schłodzić budyń w lodówce przez kilka minut. W ten sposób można zaoszczędzić dość sporo czasu ponieważ budyń będzie stygł już podczas innych czynności niezbędnych do przygotowania ptysiów. Po dodaniu każdej porcji budyniu ucierać przez chwilę do całkowitego zaniknięcia budyniu w kremie. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać dowolne kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po dokładnym schłodzeniu budyniu masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem. Aż sama się sobie dziwię, że do tej pory nie trafił jeszcze na bloga. Po około 10 minutach, gdy ciasto trochę ostygnie, wbić pojedynczo jajka i wymieszać dokładnie łyżką lub zmiksować.