Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia - 150g czekolady - 100 ml śmietanki kremówki Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia i mamy gotowy sos czekoladowy Wykonanie: - wodę zagotowujemy razem z masłem i szczyptą soli, kiedy masło się rozpuści do wrzątku wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż uzyskamy w jednolitą masę, która powinna odchodzić od brzegów naczynia, odstawiamy do ostudzenia - do przestudzonej masy dodajemy pojedynczo jajka, miksując po każdym dodaniu (ciasto musi być gładkie) - masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w gwiazdkę - w garnku rozgrzewamy olej do temperatury 175-180°C - na gorący olej wyciskamy paski długości około 7-8 cm, smażymy na złoty kolor, następnie wykładamy na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu - zimne Churros posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym.