Sezamki z amarantusa z domowym serkiem waniliowym wg Amaro

Dagmara
Desery
17.01.2016 1:14
Sezamki z amarantusa z domowym serkiem waniliowym wg Amaro

Składniki na serek: 300 g śmietany 36% w temp. pokojowej 50 g kefiru w temp. pokojowej 60 ml śmietany 30% 1 laska wanilii 75 g ulubionych owoców (u mnie truskawki) Składniki na sezamki: 100 g ziaren amarantusa 300 g cukru odrobina soku z cytryny 50 g kawy zbożowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +oczekiwanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Pyszny serek waniliowy zrobiony z kefiru i śmietany z sezamkami z amarantusa i kawy zbożowej. Wsypujemy kawę zbożową i ziarenka amarantusa, bardzo dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą, a kawa całkowicie się rozpuści. 4. Do średniego rondla wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie się topić. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny i podgrzewamy dalej, aż karmel nabierze brązowego koloru. Po tym czasie otwieramy słoik, mieszamy dokładnie i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin. Wsypujemy dwie łyżki ziaren amarantusa i pod przykryciem prażymy przez około 30-60 sekund, często potrząsając rondelkiem. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zakręcamy, potrząsamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2016/01/sezamki-z-amarantusa-z-domowym-serkiem.html