SKŁADNIKI ( 1 tort z formy o średnicy 17 cm ): BISZKOPT KAROBOWY: - 1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej (180 g) - 0,5 szklanki karobu w proszku Bakra (60 g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 3/4 szklanki melasy z karobu Bakra (180 ml) - 3/4 szklanki mleka roślinnego (180 ml) * - 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (60 ml) - ziarenka z 1 laski wanilii lub 1/4 łyżeczki suszonej wanilii SEZAMOWY KREM JAGLANY: - 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (lub ok. 1,5 szklanki ugotowanej: 350 g) - 1 szklanka mleka roślinnego (do gotowania kaszy) * - 1/3 szklanki melasy z karobu Bakra (80 ml) - 1/3 szklanki tahini Bakra (80 g) - 1/3 szklanki mleka roślinnego (80 ml), do rozrzedzenia kremu * MUS OWOCOWY: - 2 szklanki (200 g) mrożonych lub świeżych (w sezonie) czerwonych, kwaskowatych owoców (np. maliny lub porzeczki), u mnie maliny - 2 łyżki nasion chia POLEWA KAROBOWO-SEZAMOWA: - 1/2 szklanki melasy z karobu (125 ml) - 1/2 szklanki tahini Bakra (125 g) - 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (75 ml) DODATKOWE SKŁADNIKI I PRZYBRANIE: - 3 duże, miękkie i słodkie owoce kiwi (do ciasta), opcjonalnie - owoce (maliny, porzeczki) - jadalne, ekologiczne płatki róży - suszona morwa Bakra - liofilizowane maliny zmiksowane na proszek (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Biszkopt najlepiej upiec wieczorem dzień wcześniej, bo lepiej się kroi, gdy jest dobrze schłodzony. Fruits in the middle of the cake are optional, cake comes out great with the cream only, but for me they are a nice contrast to the rest. The finishing touch is in the toppings, that wonderfully complement the whole composition: tangy fruits, sweet mulberries and dried rose petals. Beautiful and delightful dessert. INGREDIENTS (1 layer cake, made in the form of a 17 cm diameter): CAROB SPONGE CAKE: - 1.5 C white spelt flour (180 g) - 0.5 C carob powder (60 g) - 1 tsp baking powder - 1 tsp baking soda - 3/4 C carob molasses (180 ml) - 3/4 C plant milk (180 ml) * - 1/4 C dissolved coconut oil (60 ml) - seeds from 1 vanilla pod or 1/4 tsp dried vanilla SESAME-MILLET CREAM: - 1/2 C uncooked millet (or approx. 1.5 C of cooked millet - 350 g) - 1 C plant milk (for cooking the millet) * - 1/3 C carob molasses (80 ml) - 1/3 C tahini (80 g) - 1/3 C plant milk (80 ml), to thin the cream * FRUIT MOUSSE: - 2 C (200 g) frozen or fresh (in season), red, sour fruit (for eg. raspberries or currants) - 2 tbsp chia seeds CAROB-TAHINI ICING: ADDITIONAL INGREDIENTS: - 3 large, soft and sweet kiwi fruits, for the filling (optional) - sour fruits (for ex. raspberries or currants) - edible, organic rose petals - dried mulberries - freeze-dried raspberries, ground in to a powder (optional) * many types of milk will be suitable here, but the best one is seseame seed milk, which will pair the best with the rest of the flavors. Kroimy biszkopt w poprzek na 3 części i smarujemy 2 blaty kremem sezamowym, na który nakładamy malinowy mus a następnie kładziemy na górze lub wciskamy w krem pokrojone kiwi, , na kiwi nakładamy jeszcze odrobinę musu, przykrywamy jeden blat drugim i układamy ostatni kawałek na górze. A konkretnie karobu w dwóch postaciach, który znalazł się w biszkopcie oraz tahini, które wraz z kaszą jaglaną stworzyły krem, do tego owocowy mus i kawałki kiwi, aby dodać mu orzeźwiającego smaku i słodka, kremowa polewa wykańczająca całość. , jeśli mrożone, przekładamy na noc lub kilka godzin do lodówki, aby się odmroziły, następnie miksujemy je z nasionami chia i odstawiamy na godzinę aby całość dobrze zgęstniała. Krem gęstnieje w lodówce, także może być nieco rzadki w czasie przygotowania, byle nie za rzadki, aby nam nie spłynął z ciasta. VEGAN CAROB TORT / LAYER CAKE WITH SESAME-MILLET CREAM AND RASPBERRY MOUSSE Fantastyczny tort karobowy z sezamowym kremem jaglanym, musem owocowym i słodką polewą. Prepare all the components to make the cake. Cut the sponge cake crosswise into 3 parts and spread the sesame cream, then put the mousse on top, next the kiwi and a little bit more of the mousse on top of that. Przygotowałam go z myślą o nachodzącym niebawem dniu babci i dziadka, ale oczywiście, to też wyjątkowa opcja, na wszelkie inne specjalne okazje, albo nawet bez nich, bo ten tort, to nie puste kalorie i tony cukru. the cream will thicken in the fridge, so it can have a slightly pouring consistency, although not to much, so it wont flow down of the cake, so remember to not add to much milk, while mixing it. Peel kiwi and cut them into small pieces or thin slices. Sparzamy ją wrzątkiem, przecedzamy, przepłukujemy i wsypujemy do garnka, dodajemy 1 szklankę mleka, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy pod przykryciem 12 minut. Owoce w środku ciasta to dodatek opcjonalny, tort wychodzi super z samym kremem, jednak dla mnie stanowią one fajny kontrast do reszty. Za to przybrania lepiej nie pomijać bo jest swoistą kropką nad i która wspaniale dopełnia całość: kwaskowate owoce, słodka morwa i suszone płatki róży. Za to przybrania lepiej nie pomijać bo jest swoistą kropką nad i która wspaniale dopełnia całość: kwaskowate owoce, słodka morwa i suszone płatki róży. Check the cake with a wooden stick, when it comes out clean and dry, take the cake out of the oven and leave it to cool down. Rinse it with boiling water, drain and put in a pot, add 1 cup of milk, bring to a boil, reduce the heat and simmer in a covered pot for 12 minutes. PREPARATION: Its best to prepare the carob sponge cake 1 day before, preferably in the evening. There is carob in two forms, which is in all the parts of the cake; and there is tahini, which together with millet created a lovely cream. Mix the wet ingredients in a smaller bowl, stir well and add them to the dry mix. Stir everything thoroughly with a whisk and pour the mixture into a cake mold lined with baking paper. Następnie miksujemy ją z pozostałymi składnikami, blenderem ręcznym lub w kielichowym. Smacznego ☺ Fantastic layer cake with sesame cream, fruit mousse and sweet icing. Then, take the pot off the heat and leave, covered on a counter for 30 minutes to help the millet absorb the rest of the milk and cool down a little bit. Nie ma w nim grama rafinowanego cukru, słodycz zawdzięczamy odżywczej melasie, a tłustość kremu to zasługa tahini. Po tym czasie odstawiamy zakryty garnek na 30 minut, aby kasza wchłonęła resztę mleka i ostygła.