Przepis
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
325 g mąki
1 łyżka cukru
3/4 łyżeczki soli
225 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
5 łyżek lub więcej bardzo zimnej wody z zamrażalnika
PODKŁAD NA KRUCHY SPÓD PRZYGOTOWAĆ według tego sprawdzonego przepisu
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
225 g + 1 łyżka cukru
3 łyżki skrobii kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
1 kg odpestkowanych wiśni lub ew.ciemnych czereśni
1 łyżeczka świeżego soku z cytryny (do wiśni) lub 3 łyżki (do czereśni)
1/2 łyżeczki extraktu wanilii
2 łyżki masła (ok.55g)
1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
1-Nagrzać piekarnik do 220 *C
2-Do miski wsypać cukier (1 łużkę pozostawić),skrobię kukurydzianą i sól.Wymieszać.Dodać wiśnie lub czereśnie,wanilię i sok cytrynowy.Wymieszać i odstawić.
3-Większą kulę ciasta na podkład rozwałkować na blacie podsypanym mąką na okrąg wielkości ok.31-32 cm
4-Przenieść rozwałkowany blat na wałku do okrągłej formy na tarty o średnicy ok.23-24 cm.Przyciskając palcami wyścielić nim dno tak by ok. 1 cm ciasta wystawało poza brzeg formy.
4-Teraz rozwałkować drugą kulę na podsypanym blacie na okrąg o średnicy ok.22-25 cm. i radełkiem lub dużym nożem pokroić go na równe 1 cm pasy.
5-Na spód wyłożyć wiśnie a na wiśniach ułożyc z pasków kratkę-przeplatankę.Końce pasków skrócić do długości wystającego spodu
6-Oskubując 2 palcami brzeg ciasta wykonać ozdobny brzeg ciasta lub pozostawić tak jak jest.
7-Posmarować ciasto mlekiem obijając same brzegi dookoła aby się nie spaliły.Posypać następnie paski pozostałą łyżką cukru
8-Wstawić na kratkę mieszczoną w środku piekarnika i piec 15 min w tmp.220*C.Po tym czasie zmniejszyć tmp. do 190*C i piec jeszcze 50 min. do 1 godziny do czasu az nadzienie zacznie bąbelkować a ciasto zbrązowieje.Jeśli brązowieje zbyt szybko przykryć ciasto w czasie pieczenia filią aluminiową.
9-Pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystudzenia...lub gdy nie możemy się doczekać wyjąć z piekarnika,przestudzić na kratce i ....papusiać
Znakomite z kulką lodów waniliowych.