Kurcze pieczone czyli kurczak na butelce lub słoiku

Aleksandra
Obiad
12.01.2016 16:11
Kurcze pieczone czyli kurczak na butelce lub słoiku
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

kurczak ( u mnie prawie 2 kg)

oliwa z oliwek lub olej kokosowy (płynny)

przyprawy – właściwie dowolne. U mnie dużo papryki słodkiej, trochę ostrej, szczypta pieprzu cayenne, łyżka przyprawy do kurczaka, tymianek, sól, pieprz, czosnek, odrobina sosu sojowego

3 szklanki wody

szklana butelka lub słoik

opcjonalnie: kostka rosołowa

opcjonalnie: 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przepis

Najpierw przygotowujemy marynatę. Mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą z oliwek – w zależności od tego ile damy przypraw, tyle oliwy potrzebujemy – ma wyjść dość gęsta papka. Naszą marynatą nacieramy kurczaka od zewnątrz i od wewnątrz. Najlepiej byłoby zostawić go w marynacie na całą noc, ale jeśli nie mamy aż tyle czasu, warto by poleżał chociaż godzinkę J

Kurczaka nabijamy na butelkę lub słoik wypełniony wodą, do którego wrzucamy kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy. Najlepiej by było, gdyby szyjka butelki/wieko słoika nie wystawała ponad kurczaka – wtedy kurczak będzie bardziej soczysty. Naszego siedzącego kuraka wstawiamy do foremki (takiej jak do ciasta) i zalewamy ją wodą. Podczas pieczenia woda będzie odparowywać, i należy na bieżąco ją uzupełniać.

Pieczemy w 180˚C, a czas zależy od wagi kurczaka, i od czasu do czasu polewamy go wodą. Przyjmuje się, że na każdy 1 kg piec trzeba 60minut. A więc w moim przypadku – 2 godziny. Czas pieczenia może się jednak różnić w zależności od piekarnika, tak samo jego moc. Warto więc podpatrywać kuraka co jakiś czas, polewać go wodą z brytfanki , a jeśli za bardzo się rumieni – zmniejszyć temperaturę o 20˚C.