Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie

Łukasz
Obiad
12.01.2016 10:03
Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie

Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Fesenjan: 3-4 piersi z kurczaka (800 g) 1 cebula 200 g orzechów włoskich 100 ml melasy z granatów 200 ml bulionu (lub wody) 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego 2 łyżki pasty tahini oliwa z oliwek ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy czarny pieprz sól Melasa z granatów: 300 ml soku z granatów 50 g cukru sok z 1 cytryny Do podania: pestki z 1 granatu posiekana pietruszka 1 szklanka ryżu basmati ugotowana na sypko PRZYGOTOWANIE Melasa z granatów Wszystkie składniki umieść w rondlu i redukuj na wolnym ogniu aż do otrzymania gęstego syropu (30-45 minut). Danie oryginalnie przyrządzano z kaczki, jednakże ostatnio na popularności zyskała wersja z kurczaka, którą postanowiłem specjalnie dla Was przyrządzić. Podstawą dania jest sos z melasy z owoców granatu oraz prażonych orzechów włoskich. Następnie zwiększ ogień, pokrój w dużą kostkę kurczaka, wrzuć do na patelnię, posyp kurkumą i podpiecz na złoto. Zabieram Was w podróż na Bliski Wschód, a dokładnie spotkamy się gdzieś na pograniczu Iranu i Iraku, bo dzisiejsze danie – fesenjan (czyt. Dodatkowo zaznaczam: nie bójcie się tego egzotycznego składnika, jakim jest melasa z owoców granatu. (Persowie osiedlający się w Najafie oraz Karbali przywieźli ze sobą swoje tradycje kulinarne, które zagościły również w Bagdadzie). Trudno jest ją dostać w polskich sklepach (chociaż ostatnio namierzyłem ją nawet we Freshu), dlatego proponuję przygotować ją samodzielnie. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj melasy z granatów, uprażone orzechy, pastę tahini i miód. Na sam koniec posyp potrawę pestkami granatu oraz świeżo posiekaną pietruszką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2016/01/fesenjan-perska-potrawka-z-kurczaka-w.html