SKŁADNIKI 1 kg małych bakłażanów (4-5 sztuk) 3 łyżki pasty tahini (pasty sezamowej) 2-3 ząbki czosnku sok z 1 cytryny oliwa z oliwek pietruszka do posypania duża szczypta mielonego kminu rzymskiego sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Umyte bakłażany ułóż na palnikach kuchenki gazowej i opalaj przez 15 minut, co jakiś czas je obracając, aż skórka się zwęgli, a bakłażany zwiotczeją. Lekko przestudzone bakłażany obierz ze skórki, a miąższ wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj razem z pastą tahini, czosnkiem, chlustem oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Baba ghanoush - pasta z bakłażanów i sezamu Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Gorąco polecam również tak uczynić, jednak jeśli nie macie kuchenki gazowej, to można je również upiec je wyłącznie w piekarniku. Chcąc uzyskać idealną pastę, posłuchałem rad Marty z Jadłonomii i bakłażany najpierw opaliłem nad ogniem, dzięki czemu nabrała ona lekkiego dymnego posmaku. Podaje się ją zwykle z pietruszką lub kolendrą jako dodatek do chlebków pita, czy warzyw.