Zupa marchewkowa z pomarańczami i imbirem

mela
Zupy
10.01.2016 14:52
Zupa marchewkowa z pomarańczami i imbirem
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

500 g marchewek

4 małe ziemniaki

2 cebule

3 cm świeżego imbiru

2 ząbki czosnku

2 pomarańcze

100ml słodkiej śmietany 15%

mała puszka Zupy Tajskiej

mały słoik puree z dyni

łyżka kurkumy

łyżeczka pieprzu

łyżeczka cynamonu

odrobina cukru

oregano

sól

pieprz

Przepis

Kaloryczność: niska

Koszt: 10 - 20 zł

Przygotowanie:

Na zimowe miesiące i karnawałowy czas proponujemy Państwu pyszną zupę marchewkową z pomarańczami i imbirem. Jest bardzo zdrowa i nietypowa w smaku. W składzie znajduje się również dynia i kurkuma – odpowiedzialne za ten piękny, pomarańczowy kolor!

Obrać cebule, marchewki i ziemniaki, pokroić na drobne kostki/plasterki

Podpróżyć na oliwie i dodać 500 ml wody

Do gotującego się wywaru dodać kostkę warzywną BIO

Gotować ok 20 min

Dodać posiekany drobno imbir i czosnek

Dodać zupę tajską oraz puree z dynii, mieszać i dalej gotować

Do gotującej się na małym ogniu zupy dodać pokrojone w kostki pomarańcze wraz z sokiem

Dodać przyprawy

Zabarwić 100 ml śmietany słodkiej 15%