- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
500 g marchewek
4 małe ziemniaki
2 cebule
3 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
2 pomarańcze
100ml słodkiej śmietany 15%
mała puszka Zupy Tajskiej
mały słoik puree z dyni
łyżka kurkumy
łyżeczka pieprzu
łyżeczka cynamonu
odrobina cukru
oregano
sól
pieprz
Przepis
Kaloryczność: niska
Koszt: 10 - 20 zł
Przygotowanie:
Na zimowe miesiące i karnawałowy czas proponujemy Państwu pyszną zupę marchewkową z pomarańczami i imbirem. Jest bardzo zdrowa i nietypowa w smaku. W składzie znajduje się również dynia i kurkuma – odpowiedzialne za ten piękny, pomarańczowy kolor!
Obrać cebule, marchewki i ziemniaki, pokroić na drobne kostki/plasterki
Podpróżyć na oliwie i dodać 500 ml wody
Do gotującego się wywaru dodać kostkę warzywną BIO
Gotować ok 20 min
Dodać posiekany drobno imbir i czosnek
Dodać zupę tajską oraz puree z dynii, mieszać i dalej gotować
Do gotującej się na małym ogniu zupy dodać pokrojone w kostki pomarańcze wraz z sokiem
Dodać przyprawy
Zabarwić 100 ml śmietany słodkiej 15%