Składniki na 9 sztuk: ½ szklanki wody, (poj. 250 ml) 50 g masła lub margaryny, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru, 1/2 szklanka mąki pszennej, 3 jajka, 1 łyżeczka przyprawy do piernika + duża szczypta do kremu 1,5 łyżki kakao, 200 ml śmietany 30%, 200 g serka naturalnego cukier puder, Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 200 ºC, Wodę wlewamy do garnuszka, dodajemy szczyptę soli, cukier i zagotowujemy, dodajemy pokrojone masło. Ptysie piernikowe zostały przygotowane z ciasta parzonego, z dodatkiem przyprawy do piernika i kakao, następnie zostały nadziane kremem z bitej śmietany, serka, cukru pudru i szczypty przyprawy do piernika. Na Sylwestra przygotowałam klasyczne ptysie z bitą śmietaną, na Trzech Króli postanowiłam trochę poszaleć, wyobraźnia została włączona i przygotowałam te nietypowe ptysie, czyli piernikowe z dodatkiem kakao. Za pomocą końcówki rękawa cukierniczego formujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia okrągłe ptysie z ciasta (wystarczy 2 razy zrobić obrót). Przepis na podstawowe ciasto parzone jest bardzo łatwy i prosty, można z niego przygotować ptysie klasyczne eklerki, mini ptysie, karpatkę. Gdy ciasto zrobi się gęste i zacznie odchodzić od garnka jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu aż ciasto dokładnie odparuje i zaparzy, garnuszek zdejmujemy z ognia. Po upieczeniu ptysie studzimy na kratce, gdy ostygną ostrym karbowanym nożem przekrawamy ptysie na pół. Ptysie te będą też doskonale pasować na Karnawałowe spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto ptysiowe przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, jeśli nie mamy wystarczy ciasto przełożyć do woreczka strunowego i odciąć końcówkę.