Zupa ziemniaczana z grzybami

Ewelina

Zupy

08.01.2016 15:35

Zupa ziemniaczana z grzybami

grzybów shimeji białych i brązowych 1 cebula 1 marchew 1 łyżka masła 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego do smaku sól i pieprz młotkowany z kolendrą i gorczycą 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% natka pietruszki 4 łyżki domowej prażonej cebulki Można o niej też powiedzieć, że to zupa grzybowa z ziemniakami, gdyż smak grzybów jest bardzo wyczuwalny. Kartoflanka z grzybami: Składniki: 5 ziemniaków ok. 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego po 150 g. Na patelni rozpuszczamy masło, na którym szklimy posiekaną cebulę, dodajemy grzyby i smażymy na silnym ogniu przez jakieś 3-4 minuty. Prażoną cebulkę mam w kuchni pod ręką, więc dodaję ją do różnych dań np. do kotletów mielonych, czy pieczeni rzymskiej , w przypadku zupy ziemniaczanej cebulka podnosi jej walory smakowe. Grzyby shimeji białe i brązowe kupiłam po warsztatach mięsnych z Tomaszem Purolem, gdzie te grzyby marynowaliśmy. Większe grzyby kroimy na połówki lub ćwiartki, małe zostawiamy w całości. A ja kupiłam je z myślą, że dodam te grzyby do kartoflanki. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa zmiękną, dodajemy podsmażone grzyby i gotujemy razem 5 minut. , grzyby suszone- zalewajka z grzybami. Zupa ziemniaczana z grzybami shimeji.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/zupy/zupa-ziemniaczana-z-grzybami/
damsko męskie spojrzenie na kuchnię

damsko męskie spojrzenie na kuchnię

Ewelina