Chili con carne, podawane z guacamole

Łukasz
Obiad
08.01.2016 11:53
Chili con carne, podawane z guacamole

¡Olé! SKŁADNIKI Chili: - 500 g mielonej wołowiny - 2 małe papryczki chili - 1 słodka czerwona papryka - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 200 ml bulionu wołowego - 500 ml pasty pomidorowej - 2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżeczka pieprzu cayenne - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżka sosu Worcester lub sojowego - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek - sos Tabasco (opcjonalnie) Guacamole: - 2 miękkie awokado - sok z ½ cytryny - 1 ząbek czosnku - 1 mała cebulka - sól do smaku Dodatki: - pszenne tortille - kukurydziane nachosy - ugotowany na sypko ryż PRZYGOTOWANIE Chili con carne - Oliwę z masłem rozgrzej na głębokiej patelni. Podanie - Chili con carne podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, podgrzaną tortillą oraz nachosami. Dzisiejszemu daniu wtórują również meksykańskie dodatki: guacamole, czyli pasta z awokado, pszenne tortille oraz kukurydziane nachosy. Dodaj paprykę wędzoną oraz kumin i cały czas mieszając, smaż przez 1 minutę. Może nie odkryjemy tam nowych lądów, ale moja wersja słynnego chili na pewno Was oczaruje. Danie przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 20 minut. - Wlej połowę bulionu i gotuj na małym ogniu, aż całkowicie wyparuje. - Dodaj pozostałe przyprawy: pieprz cayenne, oregano, cukier oraz sos Worcester i dokładnie wymieszaj. Wrzuć teraz fasolę, opłukaną z zalewy i gotuj jeszcze przez chwilę. Dzięki temu zabiegowi nabiera ono smaku i aromatu, a przy tym staje się cudownie miękkie. Na koniec dopraw danie opcjonalnie solą i sosem Tabasco. Guacamole - Awokado przekrój na pół i wybierz łyżeczką miąższ.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2016/01/chili-con-carne-podawane-z-guacamole.html