Gdy są większe kawałki ugnieść tłuczkiem do ziemniaków) - 150 g miękkiego masła - 1 jajko - 3,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody - 2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki przyprawy do piernika Miękkie masło i cukier ucieramy kilka minut na puszystą masę. Składniki: - 1 szklanka musu z jabłek (Jeśli nie mamy to obrać około 2 jabłek, pokroić i podprażyć z odrobiną wody w rondelku, aby zmiękły. Jeśli mus był dość rzadki i ciasto jest zbyt kleiste dodać więcej mąki i obtaczać ręce w mące, aby się ciasto ładnie formowało. Efekt był chyba udany, ponieważ pierniczki nie doczekały świąt, nawet nie zdążyłam ich udekorować. Pierniczki te jak i większość pierników z każdym dniem są wilgotniejsze i bardziej miękkie. Dodać mus z jabłek i wymieszać do połączenia się składników. Postanowiłam zmienić trochę tradycyjne pierniczki i dodałam mus z jabłek. Dodać jajko i ucierać jeszcze około 2 minuty.