Jajko 3 sztuki Kakao 4 łyżki Buraki (starte) – 2 szklanki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Przyprawa do piernika – 2 łyżki Laska wanilii – 1 sztuka Cynamon – 1 łyżeczka Orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki, słonecznik, migdały – można dodać inne ulubione bakalie Jajka mieszamy z rozpuszczonym miodem, łączymy z olejem dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, miąższ z laski wanilii, przyprawę do piernika oraz kakao i dokładnie mieszamy. Zapewne wielu z Was zabiera się już za przygotowywanie świątecznych potraw, dlatego dziś muszę się z Wami podzielić przepisem, który otrzymałam na uczelni (oczywiście poddałam go lekkiej modyfikacji), gdyż jest to najlepszy piernik jaki jadłam (po upieczeniu smak buraków jest niewyczuwalny).