Sałatka śledziowo-buraczana

Magdalena
Sałatki
22.12.2015 10:20
Sałatka śledziowo-buraczana

Wyszła warstwowa, ale też i zmieszana, sałatka śledziowa ;) SKŁADNIKI: 5 filetów śledziowych 5 jajek biała część pora 4 jabłka 2 ziemniaki 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok z połowy cytryny sól, pieprz szczypiorek do dekoracji WYKONANIE: Śledzie namoczyć w wodzie przez przynajmniej godzinę. Buraki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce, zalać wodą z dodatkiem soli i odrobiną octu jabłkowego i zagotować. Po tym jak go odstawiamy na noc, przejdzie sobie smakiem, a na drugi dzień go zagotujemy i odcedzimy zostają nam buraki. Można też sałatkę wymieszać i nie robić warstwowej, na zdjęciu już wymieszana i gotowa do konsumpcji ;) Na dno miski wyłożyć kolejno pokrojone: ziemniaki, śledzie, jabłko, pora, jajka, buraki. Gdy będą zimne obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wczoraj publikowałam przepis na barszcz ze startych buraków. W szklance mieszamy jogurt z majonezem, solą i pieprzem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchennepotyczkialergiczki.blogspot.com/2015/12/saatka-sledziowa.html